Jak utrzeć jajka z cukrem?
Adrian Polak opowiada o swoim przepisie na jajka. Relacjonujemy je dokładnie:
- Biorę porcelanową lub fajansową filiżankę, najlepiej taką, która była już używana i jest porysowana.
- Oddzielam żółtko od białka, wyjmując je ze skorupki.
- Surowe jajka bardzo dokładnie myję, bo czasem skorupki są zabrudzone kurzym łajnem, a innym razem jest do nich przyklejone małe piórko. Zwykle używam dwóch jajek na osobę i rzadko przekraczam trzy.
- Zaczynam od wsypania niewielkiej ilości cukru, a następnie w razie potrzeby dodaję więcej. Cukier jest niezmielony gdyż wtedy lepiej się uciera a i smak jest inny.
- Wykonuję więc ruch dookoła, łyżeczką zanurzoną w żółtku i w cukrze, poprzez ucieranie.
- Gdy jest puszyste oraz chrupanie cukru zanika znaczy to, że jest ono utarte.
Są tacy co dodają do tego kakao. Jeśli też w grę wchodzące użycie białek poprzez ubicie i zmieszanie. Ale to inna historia.